2011-04-28 23:34:12• hírek • Kocsis Zoltán

Falcao, Falcao, Falcao, Falcao – döntős a Porto

A labdarúgó Európa-liga elődöntőinek első felvonását szinte teljesen kisajátította magának Radamel Falcao: a Porto csatára egymaga négy gólt rúgott a Villarreal ellen a második félidőben, ezzel pedig szinte máris döntőbe juttatta csapatát. Alakul a portugál „el clasico" a fináléban, bár a Benfica egy gólos előnye izgalmas visszavágót sejtet egy hét múlva Bragában.

Nem túlzás azt állítani, hogy az európai labdarúgásban ezen a héten mindenki a Real Madrid - Barcelona „clasicóról" beszélt, ám minden túlzás nélkül állítható az is, hogy igazán nagy játékot a Porto és a Villarreal produkálta. A spanyol gárda az első félidőben igazolta, hogy odahaza miért becézik sokan „kis Barcelonának", míg a portugál együttes kispadján André Villas Boas megmutatta: hiába José Mourinho tanítványa, nála nem megszállottság a védekezés.

A Porto az első percekben szabályosan nekiesett vendégének, a „sárkányok" óriási iramot diktáltak, ám csak nagyon nehezen tudták áttörni a spanyol védelmet. Ennek egyik oka, hogy támadásaik nagy részét bal szélen vezették, ám a Kolozsvári CFR egykori játékosának, Pereirának a beadásai nem nagyon találták Hulkot és Falcaót, míg a jobb szélen Cristian Sapunaru nem tudta segíteni csapatát a támadásban. A „sárga tengeralattjáró" érett és szervezett védekezéséből labdaszerzés után villámgyorsan indított veszélyes kontrákat, Cazorla, Cani és Borja pazar labdákkal szolgálták ki Rossit és Nilmart, akik egymást is gyakran keresték. A legnagyobb helyzetek így a hazai kapu előtt adódtak, ám előbb Helder kapus mentett Nilmar lövésénél, majd kétszer is a védők blokkoltak az utolsó pillanatban. Miközben a Porto csak távoli lövésekkel veszélyeztetett (igaz, Hulk a kapufát is „megcsípte"), egy újabb pazar kontra végén a Villarreal megszerezte a vezetést: egy középen remekül megjáratott labdával Nilmar iramodott meg a jobb szélen, középre adott, ahol a berobbanó Cani megelőzte Heldert és a kapuba fejelt.

Ha az első félidőben inkább a Villarreal akarata érvényesült, a szünet után már csak egy csapat volt a pályán: egy spanyol helyzet után beindult a Porto-henger, a gépkezelő szerepét pedig Falcao töltötte be. A 25 éves kolumbiai csatár előbb egy műeséssel kiharcolt egy büntetőt, amit maga értékesített. Nem sokáig volt egyenlő az állás, hisz a 61. percben egy másik kolumbiai, Guarin „Puskás-szögben" átjátszotta Rubent, lövését Lopez még védeni tudta, de a kipattanót a középpályás a kapuba fejelte. Miközben a Villarreal teljesen szétesett, az Estadio Dragaóban kezdődött a Falcao-show. A hosszú hajú csatár a 66. percben Hulk passza után érkezett tökéletesen, majd a 75. percben egy szabadrúgás után csukázott a hálóba, az utolsó pillanatokban pedig egy szöglet után fejelt a hosszú sarokba.

Ez volt Falcao harmadik mesterhármasa az Európa-liga idei szezonjában, aminek köszönhetően úgy tűnik, a Porto már az első meccs után eldöntötte az előrehozott döntőnek titulált párharcot.


Falcao büntetőjével kezdődött a Villarreal kivégzése fotó: uefa.de
Falcao büntetőjével kezdődött a Villarreal kivégzése fotó: uefa.de


Az „Ibéria-liga" másik elődöntőjén a portugál bajnokság címvédője és jelenlegi második helyezettje, a Benfica, a tavalyi ezüstéremest, a jelenlegi harmadik helyezett Bragát fogadta. Bár a találkozó Vandinho remek bombájával kezdődött, a folytatásban a várakozásoknak megfelelően a Benfica került fölénybe. Főleg Saviola és Cardozo volt elemében, ám ők ugyanúgy nem tudtak túljárni Artur kapus eszén, mint Aimar vagy Luisao. A félidő utolsó pillanataiban ráadásul a kapufa is besegített a vendégek kapusának Cardozo gurítását követően.

Gól nélküli első félidő után viharosan kezdték a másodikat a csapatok: negyed óra alatt háromszor is rezdült a háló. A sort az 50. percben Jardel nyitotta, a hazaiak középső védője Cardozo felhőfejese után remekül csapott le a kapufáról kipattanó labdára és rúgta azt közelről a hálóba. Alig három percet kellett várni a Braga válaszára, amikor is Hugo Viana szabadrúgását követően Vandinho a tizenhatoson állva csúsztatta meg a labdát, ezt pedig már Roberto kapus nem tudta lereagálni. Mindössze öt percig mutatott aztán egyenlő állást az eredményjelző, ekkor ugyanis Cardozo egy bődületes szabadrúgás-góllal szerzett egy gólos előnyt a Benficának a visszavágóra.

Egy hét múlva tehát a Bragának mindenképpen nyernie kell, ehhez pedig arra van szüksége, ami nem az erőssége: támadnia kell. Ne feledjük ugyanakkor, hogy az európai kupaszezon elején a piros-fehérek odahaza előbb egy hármast rúgtak a Celticnek, majd egy négyest a Sevillának...

Európa-liga, elődöntők:
Porto
- Villarreal 5-1
gólok: Falcao (49., 11-es, 66., 75., 90.), Guarin (63.) illetve Cani (44.)

Benfica - Braga 2-1
gólok: Jardel (50.), Cardozo (58.) illetve Vandinho (53.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: